Schooljaar 2014/2015

Museum Dr8888

Museum Dr8888 huist in het voormalige Franciscaner klooster in het centrum van Drachten. Het ‘U’-vormige gebouw met een mooie hoftuin is een monument en gelijk het eerste museumobject uit de collectie.

Het museum richt zich op de avant-garde bewegingen De Stijl en DADA en laat bovendien werk zien van kunstenaars uit Noord-Nederland.

2015 is het Werkmanjaar. Op dit moment is in Museum Dr8888 de tentoonstelling 3 Generaties Werkman te zien. Er zijn een groot aantal niet eerder getoonde werken van Hendrik Nicolaas Werkman te bewonderen, maar ook het werk van de volgende twee generaties: Tap en Arne Werkman.

Hendrik Nicolaas Werkman had een eigen drukkerij en was deel van de Groninger kunstkring ‘De Ploeg’. Hij maakte veel kleurrijke drukwerken, waarin de invloed van het modernisme en De Stijl van Theo van Doesburg zichtbaar is.

Het museum richt zich op de avant-garde stromingen De Stijl en DADA, vanwege de bijzondere vriendschap tussen Theo van Doesburg en twee bijzonder artistieke schoenmakers uit Drachten: Evert en Thijs Rinsema. Evert Rinsema publiceerde zijn aforismen (soort gedichten) ‘Verzamelde volzinnen’ in 1920 in een uitgave van De Stijl. Thijs Rinsema was kunstschilder. Hij schilderde alledaagse voorwerpen naar de principes van het kubisme en De Stijl. Via Theo van Doesburg leerden ze de Duitse Dadaïst Kurt Schwitters kennen. Die schreef het gedicht ‘Wij W88888888’ over Drachten met heel veel ‘achten’. De naam van het museum (Museum Dr8888) verwijst direct naar dit gedicht. De primaire kleuren van de Stijl en de grillen van DADA lenen zich uitstekend voor schoolprojecten.

Kom gerust naar Museum Dr8888 voor het project Museumschatjes! Er is hier veel te bekijken en te doen. Mocht je tijd over hebben, dan kan je gratis de Museum-app IZI-Tour doen met een quiz en een rondgang langs allerlei kunstvoorwerpen in Drachten.

adresgegevens

Museum Dr8888
Museumplein  2
9203 DD Drachten
Tel. 0512-515647
info@museumdrachten.nl
www.museumdrachten.nl