Schooljaar 2014/2015

Museum Hindeloopen

Achter de oude zeedijk en naast de grote kerk trotseert Museum Hindeloopen de westenwinden. De Hindelooper schatten uit het verleden hebben in het voormalige stadhuis uit 1683 een mooi plekje gekregen. Boven de vroegere ingang op het bordes waakt Vrouwe Justitia al bijna 90 jaar over zee.

Hindeloopen groeide in de 17e en 18e eeuw uit tot een bloeiende handelsplaats dankzij de houtvaart op de Oostzee en de nauwe handelscontacten met Amsterdam. De stad was vooral in de eerste helft van de 18e eeuw bijzonder welvarend en er ontwikkelde zich in dit kleine Zuiderzeestadje een aparte wooncultuur met beschilderd meubilair, een afwijkende klederdracht en een eigen taal.

Tegen het eind van de 18e eeuw was het afgelopen met de welvaart. Gelukkig zijn er veel voorwerpen bewaard gebleven, die ons een boeiend beeld geven van de Hindelooper stads- en scheepvaarthistorie uit de 18e en 19e eeuw.

De vele beschilderde meubelen en gebruiksvoorwerpen laten zien hoe de schilderkunst zich hier in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Ook de Hindelooper vrouwendracht met haar kleurrijke combinatie van gebloemde en geruite stoffen uit India en de aparte hoofdtooi is het aanzien meer dan waard.

Scheepsmodellen, schilderijen en prenten vertellen over het ontstaan en de ontwikkeling van de stad. De 20e eeuw is vertegenwoordigd met de visserij en een maquette van de haven voor de afsluiting van de Zuiderzee.

De vier seizoenen in 18e-eeuws Hindeloopen zijn op de eerste verdieping van het museum te beleven. Zo is een handelsreis naar de Oostzee mee te maken in een ‘schip’, dat gereed ligt om te vertrekken naar St. Petersburg in Rusland. In een compleet ingericht huis uit ca. 1760 met o.a. fraai betegelde wanden, Chinees porselein, zilveren siervoorwerpen andere rijkdommen krijgen de leerlingen een idee hoe men vroeger In Hindeloopen leefde.

adresgegevens

Museum Hindeloopen
Dijkweg  1
8713 KD Hindeloopen
Tel. 0514-521420
info@museumhindeloopen.nl
www.museumhindeloopen.nl