Schooljaar 2014/2015

Dekema State

Dekema State is een klein landgoed vlak boven Leeuwarden in het terpdorpje Jelsum. Wanneer u met uw klas een bezoek brengt lijkt het of u in de hele andere wereld van 100 jaar geleden stapt.

Het begint met de mooie ommuurde tuin. In de tuin loopt iemand met u mee die onderweg alvast iets over de eeuwenoude geschiedenis van dit terrein en het gebouw vertelt, dat al is ontstaan in de vroege middeleeuwen als stins.

Na een inleiding in het sael (waar de kinderen al onder de indruk zullen zijn van alle portretten), kunnen de kinderen op onderzoek uit. Wanneer de kinderen iets meer willen weten staan op verschillende plaatsen in het gebouw gastvrouwen en/of gastheren waaraan vragen gesteld kunnen worden over de objecten en de geschiedenis ervan.

Dekema State is ingericht als woonhuis van een adellijke familie die door verschillende generaties en eeuwen heen een huis bewoond
heeft. Elke familie die er woonde heeft zijn eigen sporen nagelaten in de vorm van meubelstukken, portretten en andere inrichting. Ook het gebouw zelf ademt met zijn middeleeuwse kelder, stukken oorspronkelijke stinsmuur, en andere nog zichtbare verbouwingen en aanpassingen de sfeer van vroeger tijd. De mooie ligging maakt het plaatje compleet.

Met uw klas maakt u alvast kennis met Dekema State, waarna het voor de kinderen later nog eens leuk is om de state te bezoeken voor een andere gelegenheid.  Tijdens gewone openstellingen kunnen kinderen met een speurtocht rond, zich verkleden, en in de tuin spelen met oud hollands speelgoed zoals stelten e.d.  Verder zijn er het gehele jaar allerlei activiteiten, zoals de kastanjemiddag speciaal voor de kinderen, onze voorjaarsfair en de imkerijdagen.

Meer informatie vindt u op: www.dekemastate.nl

adresgegevens

Dekema State
Dekemawei 5
9057 LC Jelsum
Tel. 058-2570020
info@dekemastate.nl
www.dekemastate.nl