Schooljaar 2014/2015

Museum 't Behouden Huys

Een kijkje nemen in het verleden van Terschelling hoeft helemaal niet saai en stoffig te zijn en dat kan in museum 't Behouden Huys op West-Terschelling.

Al dwalend door twee 17e-eeuwse Commandeurshuizen (en zonder in gortdroge epistels te belanden) komt de tijd tot leven van voor de eerste badgasten voet op het eiland kwamen zetten. Maar ook kun je het schip van Willem Barentsz binnenstappen, één van Nederlands bekendste ontdekkingsreizigers in de Noordelijke IJszee en geboren op Terschelling. Als hij en zijn mannen bij Nova Zembla in 1596 met hun schip vast komen te zitten in het ijs, moet er in allerijl een onderkomen gebouwd worden om de donkere Poolwinter te doorstaan. Dit wordt 't Behouden Huys genoemd en op de binnenplaats van het gelijknamige museum is nu dit beroemde Huys nagebouwd.

Kinderen kunnen hun eigen reis door de Terschellinger geschiedenis maken met een speurtocht die (als het goed gaat) uiteindelijk zal leiden naar de juiste sleutel van een schatkist. Eén van de voorwerpen daarin, mag als buit mee naar huis. Tot slot ligt, bijna op steenworp afstand, in de haven van West-Terschelling de oudste motorreddingboot ter wereld op je te wachten om daarmee een tocht over het Wad te maken (de entreekaarten daarvoor zijn in het museum te koop).

adresgegevens

Museum 't Behouden Huys
Commandeurstraat 30-32
8881 BA Terschelling-West
Tel. 0562-442389
info@behouden-huys.nl
www.behouden-huys.nl