Schooljaar 2014/2015

Museum Tromp's Huys

Halverwege de Dorpsstraat bevindt zich het oudste huis van Vlieland. Het is niet lang na 1575 gebouwd. Dat is meer dan 400 jaar geleden!

Tromp's Huys is het woonhuis van enkele commissarissen van de Admiraliteit geweest. Deze commissarissen waren heel belangrijke meneren. Dat was in de tijd van de grote, zeilende zeeschepen, die op handelsreis gingen naar Afrika, Azië en Indonesië. Deze tijd wordt wel de Gouden Eeuw genoemd. Nederland was een rijk, welvarend land. Er werd veel geld uitgegeven aan mooie gebouwen en aan kunst.

Vanaf 1896 was Tromp’s Huys het woonhuis van het echtpaar Akersloot. Mevrouw Betzy Akersloot-Berg was geboren in Noorwegen en had een eigen atelier achterin de prachtige tuin. Van daaruit had ze vrij uitzicht over de Waddenzee. Toen nog heette die zee Zuiderzee, want de afsluitdijk was nog niet gebouwd. Voor Betzy was de Zuiderzee een inspiratiebron. Ze was namelijk zeeschilderes. De Zuiderzee was ook een makkelijke vaarweg naar de belangrijke steden Amsterdam en Hoorn. Daarom ook was Vlieland een goede plaats voor die grote zeilschepen om voor anker te gaan en te wachten op het bevel om uit te varen.

Het museum heeft veel van Betzy’s schilderijen en schetsen in bezit. Een groot deel daarvan kun je zien in de Salon en in de Tuinkamer. In die kamers lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je zou zomaar Betzy kunnen tegenkomen! Of helemaal kunnen wegdromen bij de oude zeekaarten. Of huiveren bij de gedachte dat je in West-Vlieland woonde, toen het dorp door de zee verzwolgen werd. Het kan hier allemaal. Museum Tromp’s Huys heeft bovendien een echte ‘schat’: een grote collectie zilver! 

adresgegevens

Museum Tromp's Huys
Dorpsstraat 99
8899 AD Vlieland
Tel. 0562 451600
info@trompshuys.nl
http://www.trompshuys.nl/